Uw reactie op: Tips bij Veilig & vlot

bold italic underline url quote
profiel

Susan geplaatst op 24-09-2010 11:08

Veel gebruikers plaatsen het verzoek om tips bij het gebruik van materialen. Vaak betreft dat verschillende oefenvormen bij Veilig & vlot. Nu wil ik een poging doen om dit in een document te gaan verzamelen, door dit bericht op het forum te plaatsen en zo gebruikers uit te nodigen om hun tip daarop te plaatsen. Zo krijgen we allerlei tips bij elkaar. Door de nieuwe formule van dit forum wordt bij elke reactie het bericht weer op pagina 1 gezet en zie je dus of er iets nieuws bij zit.
Graag dus jullie tips van verschillende oefenvormen bij Veilig & vlot!

profiel

Anya geplaatst op 24-09-2010 12:10

Laat de kinderen in tweetallen lezen. Ze controleren elkaar. Je kunt daarbij ook zandlopertjes gebruiken (b.v. de zandlopers van Estafette) maak er een spelletje van. Hoe veel woordjes kun je lezen voordat de zandloper stopt. Probeer de tweede keer verder te komen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat er eerst correct gelezen wordt voordat ze dit gaan doen.

profiel

jb geplaatst op 25-09-2010 09:58

De helft van de groep heeft een veilig en vlot boekje. De kinderen lopen door de klas terwijl ze muziek horen. Stopt de muziek dan zoeken ze iemand en om de beurt lezen ze de rijtjes. Begint de muziek weer, dan lopen ze verder. Zoek elke keer een ander kind.

Tijdens de afrondingsdagen krijgen ze een kopie van de 2 bladzijden op 1 a4. We gaan dan racelezen. 1 minuut lezen. Na de minuut zetten ze een streep onder het laatst gelezen woord. De volgende dag proberen we verder te komen.

Tijdens het zelfstandig werken de bladzijde laten lezen. Dit als taak op het planbord. Kan ook in tweetallen.

voor-koor-door
Goede lezer leest een rij of de leerkracht,
dan allemaal en
als laatste leest een minder goede leerling

Wat ze bij mij geweldig vinden is dat je als leerkracht een rijtje leest en dan een fout maakt. Ze zeggen dan stop en moeten vertellen wat er wel staat. Ze zijn dan heel alert

profiel

JvdP geplaatst op 25-09-2010 11:08

aanvulling jb:

Wie het eerst de fout van de leerkracht hoort, krijgt een fiche. Vals alarm ? Fiche inleveren !

profiel

juf groep 3-4 geplaatst op 03-10-2010 20:48

lees de blz in 1 minuut (zandloper)
lukt het, dan mag je de volgende blz.
lukt het niet, dan oefen je de blz nog een keer.
zo steeds verder tot de blz waar je op dat moment bent

profiel

nicoline geplaatst op 06-10-2010 22:09

Lezen alsof je boos bent, of juist blij, verdrietig, verlegen, met een fluisterstem, lekker schreeuwend, als een koningin, als een politie-agent, alsof je de juf bent, alsof je achterna gezeten wordt, alsof je iets heel spannends voorleest, alsof ieder woordje een vraag is.......

kortom, vier rijtjes "gewoon" lezen en daarna als beloning het laatste rijtje even lekker gek lezen.

profiel

maki geplaatst op 29-10-2010 21:58

Ik heb bij elke kern (t/m kern 6) een aantal lees-bordspellen gemaakt. Met deze spellen oefenen de kinderen spelenderwijs het lezen van connectrijtjes (woorden zoals op de grijze bladzijdes van V&V).
Natuurlijk geen vervanging van Veilig & Vlot, maar wel een leuke extra oefenvorm. Ik geef de spellen ook mee aan de zwakke lezers, zo kunnen de ouders met hun kinderen op een speelse manier thuis oefenen.

Mijn bordspellen staan in de leermiddelendatabase van de digischool. Zoek, na inloggen, op: VLL-bordspellen. Hieronder een link naar de spellen van kern 2.
http://leermiddel.digischool.nl/po/leermiddel/04140772789dca6991135137b230bb69?s=3.11

profiel

judith b geplaatst op 30-10-2010 13:53

Hallo,

Ik werk in het SBO waar het leesniveau laag ligt en de lln. veel moeite hebben met automatiseren. Ik stel zelf herhalingsboekjes samen uit de voorafgaande kernen waarbij ik let op de extra oefeningen die de lln nodig hebben. Elk kind krijgt een boekje met kopieen. We lezen elke dag uit deze Veilig en Vlot boekjes. Daarbij markeer ik met een markeerstift welke woorden de kinderen zonder spellen goed hebben gelezen. Soms doen we wel drie dagen over 1 bladzij. Dat geeft niets, de bladzijden zien er steeds gekleurder uit. De kinderen geven zelf aan dat ze merken dat ze vooruit gaan. Dit doen we met verschillende nieveaus tegelijk. Omdat de kinderen 'lees-kilometers' moeten maken krijgen ze elke keer als ze gelezen hebben een sticker op een strook papier. Deze strook stelt symbolisch de kilometer voor.

profiel

Sanne83 geplaatst op 30-10-2010 16:01

Wat ontzettend leuk (en tegelijkertijd leerzaam) die bordspellen!!

profiel

jufKim geplaatst op 30-10-2010 21:11

echt heel erg leuk die bordspellen, ga het zeker gebruiken in de klas!

profiel

ankew geplaatst op 31-10-2010 14:18

bedenk raadsels...na het lezen van een blz. bedenk je allerlei raadsels:
b.v. ik zoek een dier, wat hoort bij bestek, etc.
Door het opnieuw lezen van de woordjes ontdekken de kinderen welk woord past bij het raadsel. Kinderen zijn hierdoor bezig met een spelletjes zonder dat ze in de gaten hebben dat ze herhaald lezen....erg leuk!

profiel

Suzanne geplaatst op 31-10-2010 19:30

Wat ontzettend leuk zeg van dat bordspel! Ik ga het gelijk gebruiken morgen!

profiel

Maud geplaatst op 31-10-2010 20:03

de bordspellen zijn super! Ik ga ze zeker inzetten na mijn verlof!!

profiel

Martje geplaatst op 31-10-2010 22:19

Hallo Maki,

Ik heb een poos gezocht naar de spellen van kern 1 tot 6 maar ik kan ze niet vinden, alleen die van kern 2 (erg leuk) werkt prima met de link, heb je een zoektip of een andere link?
Alvast bedankt, Martje

profiel

Magda geplaatst op 01-11-2010 20:27

Hoi Martje,
als je de link van Maki volgt, kan je daarna links boven haar naam, onder auteur vinden, daar staan alle spellen die ze heeft ingestuurd...
dus ook van de andere kernen!
groeten Magda

profiel

Annet geplaatst op 02-11-2010 15:15

Wat heb je dit mooi gemaakt! Vandaag heb ik het op het digibord voorgedaan en daarna met de kla in tweetallen gespeeld. Iedereen krijgt een kopie mee naar huis.